Sveiko maisto mugė
2009-11-21
3 A klasė – sveikiausias patiekalas
2 D klasė – gerai suderinti maisto produktai
3 B klasė – sveikas maistas
3 C klasė – sveikas maistas
2 C klasė – gražiausiai serviruotas stalas!
2 E klasė – neblogai
3 G klasė – sveikieji sausainiai
1 C klasė – neblogai
1 F klasė – gerai paruštas patiekalas, tačiau nebuvo galimybės paragauti
1 B klasė – gražiai serviruotas stalas
1 A klasė – neblogai
1 D klasė – neblogai
1 E klasė – gražiai paruoštas patiekalas
Ką galvojo abiturientai atėję tik pavalgyti ir neparuošę stalų?! Išskyrus 4 B.
Dėkojame visiems dalyvavusiems.
Receptai
Ib klasė
1l vaisnio jogurto;
2 obuoliai;
1 kivis;
1 kriaušė;
2 bananai;
2 mandarinai;
Paruošimo būdas:
Vaisiai supjaustomi ir sumaišomi. Tada užpilamas jogurtu visas mišinys. SKANAUS 🙂
Ic „Daržovių blynai”
1. 2 morkos,
2. 3 bulvės,
3. pusė kopūsto,
4. pusė saliero,
5. petražolės,
6. 2svogūnai,
7. 3 skiltelės česnakų.
Visas daržoves sutarkuoti ir sumaišyti su miltais ir kiaušiniais. Kepti gerai įkaitusioje keptuvėje apie 20 minučių. Bon apetit!
Id Sveikuoliški „Rafaello”
Ingridientai:
500g margarino;
500g avižinių dribsnių;
210g sezamo sėklų;
300g lukštentų saulėgrąžų;
1 stiklinę cukraus;
3 kiaušiniai;
Paruošimo būdas:
Puode ištirpinti margariną, supilti avižinius dribsnius, išmaišyti, tada supilti saulėgrąžas ir sezamus. Truputį pakaitinti ir nukelti nuo ugnies. Kai atvės supilti išplakus kiaušinius su cukrumi. Formuoti sausinius ir kepti 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30min. SKANAUS 🙂
Ie Arbata „Gripo karantinui – NE”
1. Citrinos;
2. Imbieras;
3. Medus;
4. Kardamonas;
5. Cinamonas;
6. Gvazdikėliai;
7. Šafranas.
„Vaisių salotos”
1. Obuoliai;
2. Bananai;
3. Kiviai;
4. Nektarinai;
5. Apelsinai;
6. Medus;
7. Citrinos;
8. Svarainiai.
IIc „Triušiukų pyragas”
Reikės:
* 2 kiaušinių,
* 3/4 stiklinės smulkiai (kaip kugeliu) tarkuotu morkų,
* 1 VŠ aliejus
* 1,5 stiklinės miltų,
* 1 AŠ kepimo miltelių.
Morkas sumaišyti su aliejumi, miltus su kepimo milteliais. Kiaušinius ištrinti su cukrumi iki baltumo. Vis maišant, po šaukštą sudėti morkas. Tada suberti miltus ir tešlą supilti į riebalais pateptą ir miltais pabarstytą formą. Kepti 180 laipsnių orkaitėje, kol gražiai pagels ir įkištas įkištas medinis pagaliukas bus neaplipęs tešla.
Svarbu: miltų neberkite visų iš karto, nes jų gali reikėti daugiau arba mažiau priklausomai nuo morkų sultingumo !!! Tešla turi būti grietinės tirštimo. Galima įdėti miltuose pavoliotų razinų. Štai ir viskas! Skanaus!
IId klasės receptas
* Mažųjų pomidoriukų,
* Pekino salotų,
* Vištienos krūtinėlės,
* Sūrio,
* Duonos skrudinimui.
Mažuosius pomidoriukus perpjauti per pusę. Pekino salotas susmulkinti mažais gabaliukais. Vištienos krūtinėlę supjaustyti mažais gabaliukais ir pakepti su norimais prieskoniais. Sūrį supjaustyti mažais kubeliais, duoną skrudinimui paskrudinti skrudintuvėja ir supjaustyti mažais kubeliais. Viską sumaustyti ant medinių pagaliukų. Skanaus!
IIg „Saulėgrąžų sumuštiniai”
* Juoda ruginė duona
* Sviestas
* Saulėgrąžos
„Linų sėmenų sumuštiniai”
* Juoda ruginė duona
* Sviestas
* Linų sėmenys
IIIa „Vaisiai ant iešmo”
Patiekalui mums prireiks:
* obuolių
* dar daugiau obuolių
* vynuogių mandarinų
* medinių smeigtukų
Obuolius perpjauname per pusę. Kitą dalį obuolių supjaustome smulkiais griežinėliais. Smulkiai supjaustytus obuolius, vynuoges ir mandarinų skilteles suveriame ant medinio smeigtuko (iešmo). Patiekalui pagaminti prireikia vos keleto minučių, tačiau jo teikiama nauda neišmatuojama. mėgaukitės skaniausia vitaminų užtaiso bomba! Skanaus!
IIIe „Sveikieji kramstukai”
Reikia:
1. Duoniukai
2. 5 kiaušiniai
3. 500g sūris
4. Majonezo
5. Pusė galvutės česnako
Paruošimas:
Išverdame kiaušinius. Juos sutarkuojame, įdedame į dubenėlį. Tada įtarkuojame sūrį, taip pat ir česnako. Visą masę išmaišom su majonezu. Užtepame ant duoniukų. Skanaus!
IIIg „Avižiniai sausainiai”
Reikia:
1. 250 g. avižinių sausainių
2. 150 g. naminio sviesto(ištirpinto)
3. saulėgrąžų
4. riešutų
5. pusė stiklinės medaus (ištirpinto)
6. 2 kiaušiniai
7. 2 šaukštai miltų
* Suberiame sausuosius produktus (dribsnius, miltus, riešutus, saulėgrąžas). Užpilame medumi ir išmaišome.
* Į gautą masę įpilame lydytą sviestą ir dar kartą gerai išmaišome.
* Suplakame kiaušinius ir užpilame lydytą sviestą dar kartą.
* Kepimo skardą išklojame folija.
* Su arbatiniu šaukšteliu formuojame sausainiu ir dedame ant folijos.
* Skardą su sausainiai dedame į įkaitintą (150 0 C) orkaitę.
* Kepame apie 15 min, kol gražiai paruduos.
* Iškepusius sausainius palikti, kol atvės. Skanaus!
„Amerikietiškas moliūgų pyragas”
Tešla: 250g milt7, 150g sviesto, 1 šaukštas grietinėlės.
Suminkyti, atšaldyti. Tešla iškloti kepimo formos dugną ir kraštus. 1kg moliūgo kepti orkaitėje 200® temperatūroje 1val. Atvėsusį moliūgą nulupti, sutarkuoti arba susmulkinti. Į masę įdėti:cinamono, muskato riešuto,imbiero, tarkuotos citrinos žievelės, trupučiuką druskos, 150 – 200g cukraus, 2 kiaušinio trynius, 4 šaukštus grietinės arba pieno, 2 šaukštus brendžio (gali būti romo arba degtinės), į masę gerai įmaišyti išplaktus 2 kiaušinių baltymus. Masę supilti ant tešlos. Kepti 1 val. arba kol viršus parusvės. Iškepus galima apibarstyti cukraus pudra.
Igridientai:
* 2 stiklinės avižų dribsnių
* 2,5 stiklinės pieno
* 1 stiklinė miltų
* 2 kiaušiniai
* 4 obuoliai
* Truputis cukraus ir druskos
Paruošimo būdas:
Išplakti kiaušinius, įberti žiubsnelį cukraus ir druskos, įpilti pieno ir įberti stiklinę miltų. Gautą masę išplakti. Po to sutarkuoti obuolius ir kartu su avižomis suberti į gautą masę. I įkaitintą keptuvę įpilti truputį aliejaus, ir šaukštu pilti masę i keptuvę, kad gautųsi apvali forma.
„Obuolių pyragas”
Jums reikės: 800 gr. miltų, 12 kiaušinių, 3-4 stiklinės cukraus, cinamono, vanilinio cukraus, gvazdikėlių.
Paruošimo būdas: Kiaušinių tryniai išsukami su cukrumi, gerai išplakti baltymai supilami į išsuktą masę. Gerai viską išsukti, kol ištirps cukrus. Maišant, palaipsniui pilami miltai, įberiamas vanilinis cukrus, gvazdikėliai, cinamonas. Į kepimo indą supilami nulupti ir smulkiai supjaustyti obuoliai. Truputį pabarstome cinamonu. Tešla ant obuolių supilama prieš pat dedant į įkaitintą orkaitę. Orkaitę įkaitinti iki 180oC. Kepti 40-60 min (nepriklausomai į kokio dydžio kepimo indą pilama tešla).
Skanaus!
„Rudeninis troškinys”
Norint pagaminti rudens spalvų troškinį jums reikės:
PUPELIŲ
AVINŽIRNIŲ
MORKŲ
MOLIŪGO
KONSERVUOTŲ KUKURŪZŲ
POMIDORŲ TYRĖS
ČESNAKO
DRUSKOS BEI PIPIRŲ
PARUOŠIMAS:
Ingridientų kiekis priklauso nuo to, kiek žmonių norėsite pamaitinti. Maždaug saują pupelių ir saują avinžirnių užmerkite 5 valandoms vėsiame vandenyje. Tada, atskirai juos virkite tol, tol pasidarys minkšti. Nepamirškite prižiūrėti, gali prisvilt! Į vidutinio dydžio keptuvę įpilkite šiek tiek aliejaus ir suberkite tris susmulkintas česnako skilteles. Šiek tiek jas pakepinus ant
viršaus suberkite pusę nedidelio moliūgo, susmulkinto kubeliais, ir šešias vidutinio dydžio morkas, supjaustytas griežinėliais, ir užpilkite pusę litro pomidorų tyrės. Įberkite žiubsnelį druskos ir pipirų, uždenkite puodą dangčiu ir leiskite troškintis apie pusvalandį (tol kol morkos pasidarys minkštos). Kai troškinys bus jau beveik baigtas, sudėkite virtas pupeles ir avinžirnius, nepilną skardinę konservuotų kukurūzų ir dar šiek tiek palaikykite ant ugnies , kad pašiltų. Prieš patiekiant troškinį, įdėkite smulkintų krapų. Šis troškinys nėra labai sunkus. Kiekvienas galite interpretuoti jį savaip. Tie, kas mėgsta aštresnius patiekalus, gali įdėti smulkinto raudonojo čili pipiro. Jei norite Švelnesnio varianto, galite įdėti dar ir paprikų, paraginių pupelių arba cukinijos.
SKANAUS!